Skip to content
Bezpłatne Szkolenie
  • Coaching, Motywacja

Zacznij robić weki i przechowywać żywność

  • 30 stycznia, 2022

Cześć! Dzisiaj mam dla Ciebie materiał o nieco innej tematyce, jednak dalej utrzymany w temacie nowożytnego survivalu – opowiem Ci o plusach i zaletach wekowania. 

Z całą pewnością Twoi dziadkowie robili weki. Zaprawiali grzyby znalezione w lesie jesienią, po to, żeby potem przez cały rok mieć możliwość zjeść sobie taki octowy dodatek do obiadu, lub pod napitek. 

Rodzice Twoich rodziców uprawiali pewnie w ogródku ogórki, które kisili i marynowali, żeby potem móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok, używając jak powyżej opisane, wekowane grzyby. 

Kiedyś robiono tak prawie z każdym jedzeniem. Był to sposób na długotrwałe konserwowanie i przechowywanie żywności. Robiono tak, ponieważ nie było tego w sklepach – był to sposób na to, żeby w dowolnym momencie móc sięgnąć po takie produkty schodząc do własnej piwniczki. Prawie każdy miał ogródek lub pole. Ludzie sami produkowali dużą część żywności, ale nie mieli do końca jak jej przechowywać. Stąd też pomysł na zamykanie jej w słoikach. 

Dzisiaj czytając o tym, być może myślisz, że to szaleństwo. Wizja tego, że aby zjeść ogórek ze słoika, musisz go 10 miesięcy wcześniej wyhodować i wsadzić w zalewę, wydaje się być czystą abstrakcją. 

Nie jestem prorokiem, ale mogę Ci powiedzieć, że klęski, takie jak na przykład głód, dotykają różne kraje na świecie. To, że w Polsce ich nie ma, nie oznacza, że nigdy nie będzie, oraz, że one nie dzieją się gdzieś indziej. Szarańcze, których populacje sięgają setek milionów, doprowadzają kraje do ruiny, niszcząc ich ogromne uprawy żywności w dosłownie kilka chwil. 

Polska też mierzy się ze swoimi problemami – chociażby znikomymi zasobami wody położonej tuż pod powierzchnią gruntu. Wszelkie zasoby położone są bardzo głęboko, co utrudnia jej wydobycie. 

Organizacje, rządy, wykupują własność prywatną i rolnicy nie mają na to żadnego wpływu. Przecież w sytuacji, kiedy osoba prywatna nie chce się na to zgodzić, władza może w bardzo łatwy sposób zniweczyć jego pracę, niszcząc uprawy, a wtedy nie pozostawia już rolnikowi żadnego wyboru. 

Polecam Ci książkę Grahama Masterton’a pt. “Głód”, opowiadającą o czasach, kiedy Stany Zjednoczone dotknęła klęska właśnie głodu. Wizja takiej rzeczywistości, chociaż wydaje się odległa, wcale nie jest taka szalona. Może się okazać, że spotka to nasze społeczeństwo dużo szybciej, niż wszyscy myślą. 

Dlatego polecam Ci wekowanie, przechowywanie, konserwowanie żywności. Naucz się tego, jak zabezpieczać się od podstaw – przecież żywienie, jedzenie jest podstawą funkcjonowania ludzi. Zabezpiecz się przed tym, co może spotkać nasze społeczeństwo. 

Konserwowanie jedzenia pozwala na jego przetrwanie nawet latami. Spokojnie możesz zjeść mięso konserwowane 10-15 lat temu. Wyobraź sobie, że jeśli nic złego nie spotka naszego społeczeństwa dzisiaj, jutro, za rok albo dwa, a klęska nadejdzie za 10 lat, to będziesz do tego przygotowany. Z kolei jeśli nic się nie wydarzy, to będziesz mógł zjeść swoje zapasy, jak gdyby nigdy nic, rozkoszując się smakiem, dużo lepszym niż produktów ze sklepowych półek. 

Czy na tym stracisz? Absolutnie nie. Możesz jedynie zyskać. Pamiętaj, że w sytuacjach kryzysowych o przetrwaniu decyduje nie siła albo pieniądze, ale mądrość i odpowiednie przygotowanie, przewidzenie tego, co może się wydarzyć i odpowiednie zabezpieczenie siebie i swoich bliskich. 

Jeśli ten artykuł podobał Ci się i chciałbyś więcej takich materiałów, daj kciuk w górę. Będę produkował dla Ciebie więcej takiego contentu. Jeśli masz do mnie jakieś pytania, które chciałbyś mi zadać — zostaw komentarz, a ja postaram się odpowiedzieć i rozwiać Twoje wątpliwości.

Zapraszam Cię również na BEZPŁATNY WEBINAR pt. „Jak umawiać nawet 7 na 10 spotkań z klientami przez telefon”, na którym przedstawiam moją autorską metodę pozyskiwania klientów krok, po kroku, abyś po jej wprowadzeniu, od następnego dnia mógł sprzedawać więcej. Szkolenie jest BEZPŁATNE – > KLIKNIJ TUTAJ!

Polub i Udostepnij

Facebook
Twitter
Email
Tagi
100 taktycznych zasad sprzedaży blanchard call center coach coaching finalizacja harmonia higiena mózgu higiena umysł jak rozbijać obiekcje klientów jak sprzedawać więcej karol froń MLM Model Kanapki motywacja największe błędy w sprzedaży nastawienie obiekcje klientów obiekcje w sprzedaży przywództwo psychologia psychologia sprzedaży rozwoj osobisty smc spezedaż spokój sprzedawca sprzedaż sprzedaż na zimno spzedawca success mind club szkolenie techniki sprzedażowe telemaketing telemarketer zamknięcie zamknięcie sprzedaży zarządzanie zawód sprzedawcy zespół zimne telefony

POLUB MNIE NA FACEBOOKU:

OSTATNIO OPUBLIKOWANE ARTYKUŁY:

Jak przygotować się do spotkania biznesowego? cz.2

Czytaj artykuł→

Jak przygotować się do spotkania biznesowego? cz.1

Czytaj artykuł→

Jak sprzedawać w branży IT? cz.2

Czytaj artykuł→
Next →
Wszystkie artykuły zostały wyświetlone
Wszystkie artykuły zostały wyświetlone
Pokaż więcej artykułów →

POLUB MNIE NA FACEBOOKU:

OSTATNIO OPUBLIKOWANE ARTYKUŁY:

  • Coaching ·
  • Motywacja ·
  • Sprzedaż ·
  • Wyróżnione sprzedaż ·

Jak przygotować się do spotkania biznesowego? cz.2

Czytaj artykuł→
  • Coaching ·
  • Motywacja ·
  • Sprzedaż ·
  • Wyróżnione sprzedaż ·

Jak przygotować się do spotkania biznesowego? cz.1

Czytaj artykuł→
  • Call center ·
  • Sprzedaż ·
  • Wyróżnione sprzedaż ·

Jak sprzedawać w branży IT? cz.2

Czytaj artykuł→
Next →
Wszystkie artykuły zostały wyświetlone
Wszystkie artykuły zostały wyświetlone
Pokaż więcej artykułów →

Zostaw komentarz

  • Regulamin
  • Polityka prywatnosci
  • Regulamin
  • Polityka prywatnosci

Wszystkich przedstawicieli mediów serdecznie zapraszamy do kontaktu z Biurem Prasowym Karol Froń pod adresem
e-mail: biznes@karolfron.pl

Facebook Instagram Youtube Linkedin

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2021 | Wykonanie Two Colours

Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu dostosowania serwisu do potrzeb użytkowników oraz w celach statystycznych. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień cookies oznacza, że będą one zapisywane na Państwa urządzeniu. Zmiany ustawień plików cookies możecie Państwo dokonać w dowolnym czasie. Polityka prywatności
Ustawienia cookieAKCEPTUJĘ
Polityka prywatności i plików cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

Pozostańmy
w kontakcie

biuro@karolfron.pl
+48 793 700 701
Facebook Instagram Youtube Linkedin

Menu

  • Zacznij tutaj
  • Kalendarz szkoleń
  • Biblioteka
  • Referencje
  • O mnie
  • Mentoring
  • Współpraca B2B
  • Sklep
  • Blog
  • Video
  • Kontakt
  • Zacznij tutaj
  • Kalendarz szkoleń
  • Biblioteka
  • Referencje
  • O mnie
  • Mentoring
  • Współpraca B2B
  • Sklep
  • Blog
  • Video
  • Kontakt

Wypełnij formularz

Dofinansowania szkoleń

Zwrócę Ci 80% kosztów szkolenia ze mną w Twojej firmie. Co Ty na to?

Jeżeli jesteś zainteresowany zostaw namiary

Wypełnij formularz